Božićna zvijezda

BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Botaničko ime: Euphorbia pulcherrima

Namjena: simbol je slavlja i velja, a u cijelom svijetu prihvaćen kao jedan od simbola kršćanskih blagdana

Osobitost: cvatuća, dugotrajni cvat

Napomene za uzgoj: do 20ºC, na svijetlu ali ne izložena direktnom sunčevom svjetlu, od svinja vani, od rujna u sjenu. Božićna zvijezda je porijekom iz Meksikla i Centralne Amerike. U prirodi biljka raste kao grm koji doseže visinu od 3 metra, ali su stvoreni kultivari gušćeg izgleda, visine 35-40 cm i pogodni za kućni uzgoj. Kao i druge mlječike, biljka obiluje bijelim sokom koji je vrlo otrovan pa preporučamo obavezno nošenje rukavica pri svim poslovima s njom. Ukoliko uspros tome biljni sok dođe do kože odmah ga isperite vodom.

Najpoznatiji su i najtraženiji kultivari crvene boje, ali ima i drugih kultivara (bijela, žuta, ružičasta, narandžasta, blijedokrem…).

Ono što nazivamo cvijetovima zapravo su listovi – brakterije koji okružuju gotovo neprimjetne cvjetove. U prirodi, uloga je brakterija da privuku kukce koji će oprašiti cvijet.

Božićna zvijezda voli mekanu, dobro pognojenu humusnu zemlju uz dodatak malo pijeska. Voli puno svijetla, ali joj najviše odgovara filtrirana svjetlost, jer će joj izravne sunčeve zrake oštetiti listove. Voli visoku vlažnost pa predlažemo da je držite u podmetaču s vlažnim kamenčićima. Idelana temperatura za njen uzgoj je 18°C . Podnijeti će temperaturu od 15 do 20°C . Dok raste i razvija brakterije zalijevajte je dva puta tjedno, ali umjereno!

Poslije opadanja brakterija božićnu zvijezdu treba staviti u mirovanje na 2 mjeseca, na nižoj temperaturi (12-16°C). Kompost se mora osušiti. Ipak, zalijevajte vrlo oskudno. Pošto otpadnu listovi, treba je orezati na izdanke od 10-15 cm iznad korijnovog čvora.

Ljeti biljku možete držati vani na terasi ili balkonu. Tijekom proljeća i ljeta prihranite je jednom tjedno tekućim gnojivom i obilno je zalijevajte. Da bi se potaklo cvjetanje, tijekom listopada biljku prekrijete tamnom tkaninom ili drugim neprozirnim materijalom i držite je tako u tami 14 sdati dnevno. To poduzimajte u trajanju od 8 tjedana. Redovito orošavajte litove i pazite da je ne držite u prevrućoj prostoriji.

ZANIMLJIVOSTI

U svojoj domovini – Mexiku je sveta biljka, simbol čistoće. Koristi se za ukrašavanje spavaće sobe mladenaca!

Sok koji ispušta je iritantan te se predlaže korištenje rukavica.

SVJET ZA UZGOJ

Za uzgoj, GRA-MA preporuča svoj visokokvalitetan supstrat iz lijije VIGORPLANT

- PROTETIVO – supstrat za zaštitu i stimuliranje rasta

 Sastav: perlit, djelatne tvari, treset (spagnum).

Specijalni supstrat namijenjen za zaštitu kućnih biljaka od truleži korijena uzrokovane patogenim gljivicama. Korijen može biti napadnut od strane patogena uslijed viška ustajale vode, previsokog saliniteta ili poremećaja pH vrijednosti (kiselosti).

Ključna su dva elementa kod ovog supstrata – 1. sprječava zadržavanje vode i osigurava dobru prozračnost korijena te 2. zbog dodatka specijalnih gljivica koje s korijenom stvaraju simbiozu (mikorizne gljivice), korijen je zaštićen od napada patogena, a one ga istovremeno opskrbljuje potrebnom vlagom i hranjivima.

Mnogi su kupili božićnu zvijezdu u nekom od trgovačkih centara, međutim ona je nakon par dana izgubila sve listove. To može biti posljedica držanja u pretoplim stanovima. Međutim, gotovo sigurno je to najviše posljedica toga što ste kupili božićnu zvijezdu iz uvoza, koja je preživjela torturu prijevoza i mnogobrojnih utovara i istovara. Jendostavno se je “šokirala”. Zato vam predlažemo da kupujete božićne zvijezde iz domaćeg (lokalnog) uzgoja, koje ne prolaze takvu torturu, a upravo takve u svojoj prodaji ima GRA-MA!

13.12.2015.

ARHIVA