Botritis ili siva plijesan

Siva plijesan ili botritis (Botrytis cinera) često inficira i ukrasno bilje, osobito s povećanjem količina padalina i porastom vlage u zraku, ali uzrok može biti i u slabijoj osvjetljenosti u zatvorenom prostoru te prekomjerna gnojidba, posebno dušikom. Uzročnik ove bolesti je gljivica koje ima (njezinih spora) i u zraku i u tlu. No, kako se spore ove gljive razvijaju na temperaturi već od 0° C pa na više, uz potrebnu vlažnost zraka od 80%, to će do zaraze doći i puno ranije (jesen, zime, proljeće).

 

Kod cvjetnih vrsta, siva plijesan se najčešće javlja na karanfilima, gerberima, tulipanima, ružama te ostalom lukovičastom bilju, na lončanicama  i tzv. reznom bilju. Ovu bolest je teško suzbijati.

 

 

Bolest napada sve organe biljke, a najgore je kada napada cvjetne latice (krizanteme, ruže…). Napasti će i orhideje pa i božićne zvijezde u svim fazama razvoja (prepoznatljive smeđe pjege na rubovima listova).

 

 

 

Kako zaštititi biljke od ove bolesti? Biljke se tretiraju odgovarajućim folijarnim pripravkom, ukoliko su vani, a u zatvorenom je neophodno provjetravati prostoriju u kojoj se biljke nalaze uz obavezno folijarno tretiranje. No, to neće biti problem ukoliko je ljeto i niža je vlaga u zraku. Od pripravaka koristimo npr. Teldor SC 500 ili Switch 62,5 WG (na vanjskim biljkama). Lukovice potapamo u Kidanu ili Lupu.

 

Sve što vam je potrebno za zaštitu i suzbijanje bolesti te štetnika nabavite u Gra-mi.

 

04.08.2013.

ARHIVA