Bolesti vrtnog ukrasnog bilja i lončanica

Bolesti na vašim biljkama mogu izazvati gljivice, virusi i bakterije. Od bolesti stradavaju svi dijelovi biljke – od korijena pa do cvijeta, a amanifestiraju se na različite načine.

 

 

Podzemni dijelovi biljke stradavaju od truleži, a uzročnik su gljivice koje obitavaju u tlu (bijela trulež Sclerotinia, siva plijesan Botrytis, fuzarioza Fusarium…). Najčešći uzrok tome je prevelika vlažnost supstrata u koji su biljke posađene pa to nalaže umjerenost i oprez u svim fazama, od presadnje do kraja sezone. Naravno, treba izbjegavati i isušenost tla jer će najčešće posljedica toga biti pretjerano zalijevanje i opet prevelika vlažnost.

 

Već razvijene biljke oboljeti će od od gljivica roda Phytophthora, Fusarium i dr.  Phytophthora će izazvati bolest vrata korijena (trulež) od čega će biljka uvenuti. Kod krizantema će se bolest najprije manifestirati na donjim listovima i to krajem ljeta (listovi se suše od rubova) da bi bolest potom napredovala po biljci prema gore. Uzročnik te bolesti je gljivica Verticillium albo-atrum. Karanfili će stradati od više vrsta gljivica iz roda Verticillium, a bolset će se manifestirati uvenućem tijekom dana te oporavkom preko noći. To će jedno vrijeme potrajati dok biljka ne uvene (sušenje lista se polako “diže” prema gornjim dijelovima). Gerbere će napasti spomenuta Phytophthora.

 

Uvenuće biljaka izazvati će i bakterije. Najprisutnije i najraširenije pelargonije oboljeti će od Pseudomonas solanacearum ili bakterijskog uvenuća. Bolest se manifestira kroz uvenuće donjih listova, te se širi po biljici. Najčešće će se javiti kad se temperature dignu iznad 25°C.

 

Nadzemni dijelovi biljke također često stradavaju, a bolesti se manifesju kroz nekrozu listova i nadzemnih dijelova biljke, pjege i na kraju to dovodi do uginuća. Uzročnioci su gljivice (Septoria, Alternaria, Cercospora i dr.) ili bakterije (Xanthomonas). Dakle, javlja se smeđa pjegavost (od donjih listova s purpurnosmeđim pjegama ili žutim rubom npr. kod azaleja; kod drijena na donjim listovima se javljau pjege; kod krizantema oboljevaju prvo donji listovi u obliku odruglih pjega itd.).

 

Kako zaštititi biljke od napada bolesti?

 

Najbolji “lijek” je uvijek prevencija dakle, treba odabrati kvalitetan supstrat za ukorjenjivanje sadnica te kvalitetne sadnice iz provjerenog uzgoja. Predlažemo i preventivno zalijevanje sadnica u razmacima od 7 – 10 dana kombinacijom fungicida Captan ili Merpan s Previcur-om 607 ili Previcur-om 607+ + Bavistin-om SL ili možete koristiti Ridomil Gold MZ 68 WP i dr.

 

Fuzariozu i Verticillium kemijski se ne može suzbiti. Zaštita se svodi na uklanjanje bolsnih dijelova biljke do potpunog uklanjanja takvih biljaka. Fitoftora na gerberima se može spriječiti zalijevanjem biljaka od sadnje pa nadalje fungicidom (Mikal Flash; Previcur i dr.).

 

Smeđa pjegavost krizantema je bolest s težim posljedicama i neizvjesnim ishodom, osobito ukoliko se ne počne suzbijati od pojave prvih simtoma. Koriste se fungicidi kao npr. Antracol WP 70, Dithan M-45, Daconil 720 SC, Quadris, Amistar, Electis WG, Folpan i dr.

 

Sve vrste supstrata, gnojiva i sredstava za zaštitu kao i odgovarajućih posuda te reznice možete nabaviti u Gra-mi.

 

14.07.2013.

 

ARHIVA