Bolesti u grašku i grahu

grašak bolest

 

 

HRĐA

 

Hrđa češće napada grah, a simtome ćemo primijetiti na listovima.

 

Kao mjere zaštite prvenstveno provodimo mjere oko plodoreda i pažnje oko odabira sjemena, a tek iznimno korištenjem fungicida (Signum 62,5 WG).

 

ANTRAKOZA (SMEĐA PJEGAVOST)

 

Bolest se najizrazitije javlja na mahunama iako je možemo primijetiti na svim dijelovima biljke i to kao nekrotične pjege na listovima te pjege na mahunama. Bolest se javlja i unutar mahuna – na sjemenu kao male smeđe pjege okruglastog oblika. Bolest se prenosi u pravilu zaraženim sjemenom.

 

Bolest se suzbija u prvom redu korištenjem ispravnog i provjereneog sjemena, a tek potom korištenjem fungicida čemu ćemo u našim vrtovima pribjeći tek iznimno i ukrajnjoj nuždi. Isto tako, valja voditi računa i o plodoredu tako da grah ili grapšak ne sijemo na istoj parceli/gredici 2-3 godine.

 

Ova bolest podjednako napada i grah i grašak.

 

BAKTERIOZA

 

Bakterioza najčešće napada grah, a manifestira se kao vlažne pjege na lišću i mahunama te će bolest u kasnijoj fazi priječi i na sjeme.

 

I ovdje treba paziti na plodored i odabir zdravog i provjerenog sjemena, a od fungicida u obzir dolaze npr. Champion WP, Champion WG, Bordoška suspenzija 20 WP i dr.). Ukoliko koristimo fungicide treba voditi računa o karenci od 21-28 dana!

 

PEPELNICA

 

Pepelnica će češće napasti grašak, a pojavljuje se u vidu sivkastih ili bijelih presvlaka na gornjoj strani lista te mahunama. U pravilu se javlja pri kraju vegetacije pa nije preporučljiva kemijska zaštita.

 

PLAMENJAČA

 

Ova bolest je također karakterističnija za grašak, a javlja se u vidu žutih i/ili smeđih pjega na gornjoj strani lista kao i na mahunama te s vremenom i na samom sjemenu.

 

I ovdje je glavna i najpreporučljivija mjera zaštite održavanje plodoreda i ispravan odabir sjemena.

 

UPOZORENJE: ukoliko ipak koristite kemijska sredstva neophodno se je strogo pridržavati uputa trgovca (savjetnika) kao i onih koje su sadržane na ambalaži ili pisanoj preporuci. Uporaba kemijskih sredstava sklopčana je s rizicima i opasnostima!

 

Dakle, iz gornjeg je vidljivo da najviše pažnje kod uzgoja ovih kultura treba posvetiti pridržavanju pravila o plodoredu kao i pravilnom izboru sjemena.

 

07.06.2015.

 

ARHIVA