Bolesti šljiva na okućnici

Šljiva je česta voćka u našim voćnjacima odnosno okućnicama. Uzgaja se zbog ukusnih plodova koji se konzumiraju svježi ili se od njih priprema pekmez. Ne orezuje se redovito, nema ni neke osobite gnojidbe, a ni zaštiti se ne poklanja neka osobita pažnja. Naravno, ovo vrijedi kao pravilo za šljivu na našim okućnicama, a onda je to skopčano i s nekim posljedicama koje slijede iz ovakvog “relaksiranog” pristupa.

Šljive često oboljevaju od različitih bolesti.

Šljivu redovito napadaju gljivična oboljenja kao npr. plamenjača, šupljikavost lišća, hrđa, palež cjetova i mladica te trulež ploda.

Najčešće su međutim gljivične bolesti narančasta pjegavost (plamenjača) i hrđa šljive.

Plamenjača (Polystigma rubrum) rado napada našu staru sortu Bistricu koja je gotovo i nestala te Čačansku najbolju i Čačansku ljepoticu. Na listovima se javljaju narančaste pjege što ima za posljedicu njegovo opadanje.

plamenjaca-sljive

Hrđa (Transchelia discolor) je po nekim pokazateljima najraširenije gljvično oboljenje šljiva. Zahvaća lišće (sitne pjege na gornjoj strani lista), a rijeđe i plodove. Posljedica je opadanje lišća, a sve to ima za posljedicu bitno smanjeni urod, što vrijedi i za plamenjaču.

hrda-sljive

Kada govorimo o zaštiti, onda – u klasičnom slučaju dolazi u obzir primjena nekog od fungicida. No, kako se radi o pesticidima, njih ne preporučamo za naše okućnice, a i postoji problem oko njihove nabavke. Zbog toga upućujemo na primjenu ekoloških preparata iz ponude Gra-me (npr. ekstrakt preslice). Radi se o biljnim ekstraktima i ojačivačima koji, uz pravodobnu i redovitu primjenu, imaju isti efekt kao i pesticidi.

Što se tiče same zaštite – s njom valja započeti rano, još od početka cvatnje i nastaviti je tijekom proljeća i ljetaakih. Važno je kod ekoloških preparata početi na vrijeme i kontinuirano ih primjenjivati sv 8-10 dana.

Od virusnih bolesti najprisutnija je šarka. Međutim, kako se ovdje radi o virusnom oboljenju za koje nema pesticida ili drugog sredstva, jedino rješenje je pažnja kod odabira zdravog sadnog materijala od provjerenih rasadnika te eliminacija prijenosnika bolesti tj. lisnih ušiju. I za taj problem postoji rješenje u ekološkim preparatima iz Gra-me (ekstrakt buhača, gaveza).

02.04.2017.

Save

Save

Save

ARHIVA