Bolesti kukuruza u skladištu

 

U jednom od priloga objavljenih na ovim stranicama pod nazivom “Mikotoksini u silaži – stočari oprez!” nastojali smo ukazati na probleme koji se mogu pojaviti na kukuruznoj silaži uslijed neadekvatnog uskladištenja/siliranja.

 

I na kukuruzu koji čuvamo u klipu ili zrnu često se javljaju problemi koji posljedično mogu dovesti do ogromnih gubitaka.

 

Najčešće se javljaju problemi s gljivicama (rod Fusarium) koje onda iznimno štetno djeluju na ljude i životinje ukoliko se hrane zaraženim kukuruzom. Spojevi koje one stvaraju nazivaju se MIKOTOKSINI koji mogu izazvati ozblje posljedice po zdravlje. Najčešća pogreška koja nastaje u tom slučaju je da se tim kukuruzom hrane životinje ( “da se ne baci”).

 

Bolest se na kukuruzu javlja još kada je on u polju, krajem vegetacijskog razdoblja, ali i kasnije tijekom čuvanja/skladištenja. Siptomi se u početku javljaju na dnu ili vrhu klipa, a među redovima u obliku svjetloružičastog micelija (ružičasta pljesnivost). Na pojedinačnim ili grupnim zrnima može se pojaviti bolest u obluku brašnaste bijele prevlake pa se ona po tome i razlikuje od ružičaste pljesnivosti.

 

Osim Fusariuma, bolest na kukuruzu mogu izazvati i druge gljivice, a to bude najčešće posljedica mehaničkih oštećenja klipa i zrna, uslijed čega nastaju karakteristične presvlake. Kod gljivica iz roda Aspergillus bolest se manifestira u obliklu crnih ili zeleno-žutih presvlaka, a kod gljivica iz roda Penicillium u obliku plavo-zelenih presvlaka. Te su gljivice uvijek prisutne u polju, ali se zarstira u uvjetima vlažnog vremena lažno i toplo vrijeme pogoduje reazvoju Fosariuma, a vlažno i hladno vrijeme pogoduje razvoju drugih gljivica.

 

Rješenje ovih problema nalazi se u uzgoju otpornih kultivara, ali je bitno da kukuruz koji skladištimo, u skladišta ulazi sa što manje vlage , a  da skladišta imaju mogućnost prozračivanja.

 

 

ARHIVA