Bolesti jagoda

Nekoliko bolesti je tipičnih kod jagoda.

SIVA PLIJESAN

Siva plijesan je jedna od najpoznatijih i vrlo destruktivnih bolesti jagoda koju izaziva patogena gljivica Botrytis cinerea. Bolest se poajvljuje gotovo svake godine, a napada sve nadzemne dijelove biljke. Najugroženiji su plodovi. Na plodu se bolest manifestira u obliku svijetlih do blijedo smeđih pjega ispod čaške ili na mjestu gdje plod dodiruje zemlju. Vrlo brzo, plod prekriva bijela pepeljasta nakupina koja se onda dalje širi zrakom.

siva plijesan jagoda

Veliki proizvođači, koji su prošli osposobljavanje sukladno propisima, mogu korsitit sredstvo Pyrus 400 – fungicid koji duboko prodire u biljno tkivo te ga tako štiti.

No kako neprofesionalnim proizvođačima pesticidi više nisu dostupni oni će se morati okrenuti nekim alternativnim sredstvima i metodama koje su isto tako učinkovite. Preporučamo:

1. SCUDO – bakarni preparat s 9% organskog bakra u healtnom bliku sa biljnim aminokiselinama, bez karence, na prvom mjestu kao prevenciju;

2. BUD ROT STOP – biološki ojačivač, pogodan jer je u malom pakiranju od 250 ml. Sadrži korisne bakterije (Bacillus Subtillis). Može ga se koristiti i za zaštitu od drugih gljivbičnih oboljenja te štitastih ušiju na drugim kulturama.

PJEGAVOST LIŠĆA

Vrlo česta bolest koju je lako uočiti i prepoznati. Na listu jgode javljaju se crvene pjege koje izaziva patogena gljivica Mycosphaerella fragariae. Postupno veličina pjega raste, one se spajaju te list propada.

Suzbijanje se provodi fungicidima (kome su dostupni) ili ponuđenim alternativnim sredstvima kao preventiva, a  dobro bi bilo razmisliti i o odabiru otpornijih sorti.

JAGODINA GRINJA

Javlja se u vlažnim područjima i vlažnim godinama pa štete čini lokalno. Napadi su češći kod starijih nasada. Napad je jasno vidljiv – na lišću nastaju pjege koje se naglo povećavaju. Važno je da se kod sadnje odabiru nezaražene sadnice, dakle one provjerenog izvora.

Prevencija je važna pa se provodi prskanjem insekticidima ili nekim od alternativnih sredstava npr. ojačivačima kojima se podiže otpornost biljaka protiv napada štetnih kukaca (grinja) – npr. organski ojačivač na bazi pelina iz ponude Gra-me.

KLOROZA

Kloroza nije bolest već je fiziološki poremećaj nastao nedostatkom željeza (Fe) u mladim biljkama ili izdancima. No, ovdje ju spominjemo jer je česta pojava u nasadima jagoda. Kao odlično sredstvo za eliminaciju tog poremećaja preporučamo npr. MYR CLOROSI iz Gra-mine ponude.

Sredstva koja se spominju kao altrernativa pesticidima su u pravilu ekološka pa ih možemo preporučiti i velikim uzgajivačima za tržište koji su u ekološkoj proizvodnji.

21.05.2017.

Save

Save

ARHIVA