Bojenje zidova

Podloga na koju nanosimo boju mora biti čvrsta, suha i čista, bez prašine, masnih mrlja i drugih nečistoća.

 

1. korak – izravnati neravnine na zidovima, ali prije nanošenja mase za izravnanje obavezno dezinficiramo i očistimo sve površine zaražene zidnim algama i plijesnima.

 

 

2. korak – na ravnu i očišćenu podlogu nanesemo odgovarajući temeljni premaz, kojeg nanosimo valjkom, kistom ili špricanjem.

 

 

3. korak – bojenje zidova; boje nanosimo samo u odgovarjućim vremenskim i mikroklimatskim uvijetima: temperatura zraka i zidne podloge ne smije biti niža od +5 stupnja C i viša od +35 stupnja C

 


 

To je najjednostavniji savjet za svakoga tko se odluči obojiti zidove u stanu, kući ili drugom prostoru.

 

No, ovaj posao, koji obično obavljamo sami i koji se čini jednostavan, često je skopčan s nizom problema, od kojih su neki:

– slabo pokrivanje bojom (slaba pokrovnost),

– valjak “šprica” okolo,

– pod i namještaj je uprljan itd.

 

Zapravo, ovi problemi se svode na tri ključna:

1.loša priprema,

2. loša kvaliteta boje i

3. loša kvaliteta alata.

 

Priprema podrazumijeva čišćenje zidova od prljavštine. Ukoliko zidovi nisu prljavi (ne puši se u prostoriji, redovito se boje, nema vlage i gljivica, prašine na zidovima…) biti će vjerojatno samo potrebno skinuti paučinu. No, u suprotnom svakako predlažemo premaz odgovarajućim emulzijama.

 

Kada je riječ o alatu, iznimno je važna kvaliteta valjka koji koristimo kod nanosa boje. U velikom izboru brojnih artikala, koji variraju cijenom (dvadesetak kuna i više) i kvalitetom, predlažemo odabrati nešto skuplji (cca 60 kuna) koji jamči dobar nanos boje, bez otpuštanja “dlačica” i, uz pravilno održavanje – biti će vam od koristi dugo vremena. Za lakši nanos boje i općenito lakši rad, dobro je nabaviti i produžnu dršku koja će vam olakšati bojenje plafona (trošak od 20-ak kuna).

 

U pravoj “poplavi” jeftinih boja, ali i nešto skupljih varijanti, teško se je odlučiti. Jeftino u pravilu znači i manje kvalitetno. Uvijek je dobar izbor u sredini, pa predlažemo odabir disperzije u rasponu od 80 do 130 kn za pakiranje od 15 l ili 25 kg (JUB, Svjetlost…). Naravno, uvijek ima i jeftinijih varijanti.

 

Ako ste prostor odlučili obojiti u nekom od tonova, dakle da sve ne bude bijelo, najbolji je izbor da vam se prema ton-karti izmiješa boja u trgovini. Ako ne iz praktičnih razloga, onda zbog kvalitete materijala koji se kod toga koriste i dobre izmiješanosti jer se koriste automatske mješalice koje će točno odrediti željeni ton i boju dobro izmiješati (“protresti”). Trošak je nekoliko kuna!

 

Sve se više kupaca odlučuje za varijante tzv. perivih zivova (perive boje). Treba reći da su kvalitetnije boje (npr. svepriosutni Jupol) u određenoj mjeri perive, ali istinski periva boja, bez tragova uklanjanja nečistoća “nosi” i odgovarajuću cijenu (npr, Jupol Gold 15 l pakiranje košta 280,00 kn). To ima i praktičnei financijske posljedice jer čišćenu površinu na kojoj u pravilu ostaju tragovi uklanjanja nečistoće ne treba ponovno bojati.

 

Nikako ne treba zaboraviti i na ekološke zahtjeve. Ono što je važno kod toga spomenuti je to da boja koja udovoljava ovim zahtjevima ne smije u sebi imati otapala koja nakon bojenja šire neugodan i štetan miris odnosno isparavanja. Sljedom takvih zahtjeva nastale su i posebne boje za dječje sobe (JUB, Helios…) koje su pakirane u praktična manja pakiranja.

 

U Gra-mi možete naći najširi izbor boja te alata za sve poslove oko bojenja.

 

29.06.2013.

ARHIVA