Bistrenje vina

Bistrenje vina važan je posao vinara jer je to ključan faktor po kojem kupac ili konzument ocijenjuje njegovu kvalitetu.

Nakon prvog pretakanja vino je gotovo uvijek mutno.

Prvim pretokom obavlja se bistrenje vina te je to važna okolnost za stabilizaciju vina na bjelančevine. Kod toga koristimo različite filtere i bistrila.

Uzrok zamućenju vina su bjelančevine, stanice mikroorganizama, vinski kamenac, slu, boje i dr.

Najčešće zamućenje je uzrokovano bjelančevinama koje u vino dolaze preko grožđa te izumiranjem kvaščevih stanica. Česte temperaturne promjene također uzrokuju zamućenje.

Vino bistrimo bentonitom koji je praškast. prema uputi, bentonit namočimo u vodi (1:10) te ostavimo na bubrenju 12 sati. Potom višak vode odstranimo, a preostalu masu razrijedimo tretiranim vinom te dodamo u vino uz stalno miješanje. Vino se neće odmah razbistriti, već će to biti kroz 3-5 dana, a završno nakon 14-21 dan. Bentonit nećemo koristiti ako su temperature vina ispod 15°C odnosno, ako postoji mogućnost zagrijavanja podruma, najbolje je to učliniti odmah nakon prvog pretoka. Pri nižim temperaturama bolje je onda samo obaviti filtriranje.

Podsjećamo da u Gra-mi možete nabaviti sve što vam je potrebno za uspješnu proizvodnju vina.

13.12.2015.

ARHIVA