Biljne aminokiseline – uloga i značaj u ishrani biljaka

 

 

 

 

Što su aminokiseline?

Glavna uloga aminokiselina jest izgradnja proteina. Proteini (bjelančevine) sastavni su dio svake stanice koja čini osnovu života. Niti jedan biološki proces ne može se dovršiti bez sudjelovanja aminokiselina, njihovih sastavnica ili derivata.

Čemu služe aminokiseline?

Nemaju sve aminokiseline jedanki značaj u biološkom ciklusu biljke. U malim koncentracijama biljci je potreban lizin, triptofan ili metionin. Za razliku od njih, glutaminska i asparaginska kiselina, koje mogu prijeći u druge aminokiseline, prisutne su u biljkama u velikom količinama.  Prolin sudjeluje u vodenom balansu biljke, pojačava staničnu stjenku što čini biljke otpornijima na nepovoljne vremenske prilike. Glicin je prijeko potreban za formiranje biljnih tkiva i jedan je od prvih sastavnica u sintezi klorofila, a uz to služi za obranu od kleroze. Lizin i arginin važni su jer stimuliraju fotosintezu i usporavaju proces strenja.

Zašto koristiti aminokiseline u ishrani biljaka?

Biljne aminokiseline sadržane u specijalnim proizvodima, npr. Italpollina koje Gra-ma drži u prodajnom asortimanu, biljka vrlo brzo  apsorbira i unosi u biljni sok. Zahvaljujući svojstvu brzog prolaska kroz stanične membrane aminokiseline ulaze u procese metabolizma pa mogu samo u nekoliko sati utjecati na funkciju biljke. Kada je biljka u stanju stresa ili u poteškoći da sintetizira aminokiseline, primjena gnojiva s aminokiselinama omogućava znatnu uštedu u energiji na razini stanice, ubrzava oporavak i uspostavljanje najpovoljnijih uvjeta za razvoj biljke.

Kada upotrijebiti biljne aminokiseline?

Najpovoljniji trenutak za aplikaciju biljnih aminokiselina je kada biljka ima specifičan zahtjev za aminokiselinama, a to su: vegetativni rast, formiranje i rast plodova. Osim toga, aminokiseline su neophodne tijekom mraza, suše ili kada je sinteza aminokiselina otežana zbog bilo kojeg razloga.

Zbog čega je povoljnija primjena biljnih aminokiselina u odnosu na animalne?

Postoje lijeve (L) i desne (D) aminokiseline (jedna od mogućih podjela). Biljne aminokiseline su lijeve (L) aminokiseline, a njih, zahvaljujući njihovim biokemijskim karakteristikama, biljka lakše apsorbira pa one imaju veću vrijednost u ishrani biljke nego tzv. desne aminokiseline (aminokiseline životinjskog porijekla). Lisna gnojiva s aminokiselinama koje prodaje Gra-ma iz programa Italpollina (linija Myr te Trainer) isključivo su biljnog porijekla u čijoj proizvodnji se ne koriste otpatci životinjskog porijekla niti ostaci iz štavionica koža! Pripravci ne sadržre ostatke antibiotika niti teške metale i ostale nepoželjne komponente!


Ukoliko se pri uzgoju koriste isključivo ta gnojiva, jamči se njihova zdravstvena ispravnost. U tim proizvodima nema rizika od kontaminacije s BSE (kravlje ludilo), Salmonellom, Echerichiom coli i drugim patogenima životinjskog porijekla.

 ARHIVA