Berba plodovitog povrća tijekom cijele sezone

Plodovito povrće su dinje, lubenice, tikve, klrastavci, rajčica, paprika te patliđani, koje su biljne vrste uglavnom zastupljene na našim vrtovima, uz salatu, mrkvu, kupusnjače i druge vrste.

Jedan od većih problema u uzgoju upravo plodovitog povrća je osiguranje kontinuirane rodnosti ili višekratne berbe tijekom sezone. Kako to postići?

Jedna od važnijih mjera je višekratna sadnja kroz odabir kultivara koji različiti dozrijevaju. taklo ćemo u vrtu posaditi paprike ili rajčice odmah početkom sjetvene sezone, a  drugu sjetvu (sadnju) ćemo obaviti krajem svibnja ili početkom lipnja za kasniju berbu. Isto možemo učiniti i s krastavcima i tikvicama.

rajčica

Druga i isto tako vrlo važna mjera je obuzdavanje lisne mase odnosno njezino reduciranje na prihvatljivu mjeru čime se osigurava uravnoteženi rast biljke i lisne mase, cvjetanje i zametanje plodova. Kod nekih kultura je to jednostavno kao npr. kod rajčice kod koje ćemo rezati donje listove i kidati “zaperke”. Naravno, ne više od jedne ili dvije grane! Prevelika lisna masa imati će za posljedicu smanjenu rodnost (manji i deformirani plodovi) te češću pojavu bolesti. Sličan je postupak s krastavcima salatarima koje se pušta do vodoravne potpore, a potom im se režu vrhovi čime se potiče rast postranih grana koje donose plodove.

24.07.2016.

ARHIVA