Beltop i belton

 

 

Belinkini premazi su sredstva za zaštitu i dekoraciju drva. Drvo preventivno štite od drvnih nametnika, vremenskih i mehaničkih utjecaja, dekorativno ga boje, a njima se može sanirati i napadnuto drvo.

 

Kako brzo i na koji će način drvo propadati ovisno je o nizu čimbenika, koji na njega djeluju, a u prvom redu o klimatskim utjecajima i drvnim nametnicima. Protiv svih tih čimbenika nije moguće uporabiti samo jedno, univerzalno sredstvo. Zato smo u Belinki razvili različite proizvode, koji u određenoj situaciji postižu najbolji učinak, a vrlo je često najmudrija uporaba više različitih sredstava. Takav splet proizvoda i načina za zaštitu drva nazvali smo sustavna zaštita drva.

 

Premaze za drvo Belinka Belles dijelimo na impregnacije, na površinske premaze, na premaze za sanacijo drva i na ostale proizvode.

 

Osim klasični premazi za drvo Belinka asortiman proizvoda uključuje ulja za drvo.

 

Površinski premazi

 

Površinski premazi štite drvo od klimatskih i mehaničkih utjecaja, a ujedno dekorativno ukrašavaju drvo. Dijele se na lazure (koje su poluprovidne i omogućavaju da struktura drva ostane vidljiva) i prekrivajuće premaze (koje pokrivaju površinu u potpunosti).

 

Novi tankoslojni Belton prodire u drvo te je prikladan za zaštitu dimenzijski nestabilnog drva. Koristi se zbog postizanja lagano matiranog završnog izgleda površine, pri čemu struktura drva nakon premazivanja ostaje vidljiva. Na raspolaganju je u 17 standardnih nijansi.

 

Beltonom zaštićujemo vanjske dijelove krovišta, fasadne obloge, ograde, vrtne kućice, vrtni namještaj te druge drvene elemente unutar i izvan zgrada.

 

Ako je drveni element izložen vremenskim utjecajima ili se nalazi u vlažnim prostorijama, preporučujemo impregnaciju Bellesom. Pri obnavljanju možete djelomično izbjeći tamnjenje površine tako da obojenom Beltonu dodate najviše 30 % bezbojne lazure i takvom mješavinom premažete površinu.

 

Upozorenje

 

Bezbojni Belton nije prikladan za zaštitu drva na otvorenom. Ako želimo sačuvati prirodan izgled drva koje je izloženo vremenskim utjecajima, trebamo ga zaštititi Beltopom uv plus.

 

 

Beltop je debeloslojna lazura, a osobito je prikladna je za zaštitu drva koje je izloženo jačim klimatskim utjecajima.

 

Naime, pored UV filtra i apsorbera, ona sadrži i hvatače slobodnih radikala, koji najučinkovitije sprječavaju propadanje premaza. Drvu daje dimenzijsku stabilnost, zato ga preporučujemo za prozore i vrata te za zaštitu svih elemenata iz tvrdog listopadnog drva (hrast, bukva). Beltop je najbolji izbor kada želite sjajniji završni izgled površine. Radi svoje visoke viskoznosti, Beltop ne kaplje s kista.

 

 

Pri premazivanju elemenata, koji će biti mehanički opterećeni (npr. vrtni namještaj), potrebno je sušenje u trajanju tjedan dana, prije opterećenja. Pri niskim temperaturama ili visokom postotku vlage u zraku, vrijeme sušenja se produžava. Isto tako, slabo osušena podloga ili predebeli slojevi lazure produžavaju sušenje. Ne savjetujemo premazivanje na jakom suncu.

 

 

 

Upozorenje

 

Ne savjetujemo miješanje premaza različitih robnih marki. Iako su takvi proizvodi namijenjeni sličnoj vrsti uporabe, tako pripremljene mješavine obično smanjuju djelotvornost i trajnost zaštite, a mogu uzrokovati i druge neugodnosti. Zato savjetujemo da čak ni Beltop super ne miješate sa starim. Iz tog razloga, niti različite proizvode iz našeg programa ne treba miješati međusobno. No, ako je drvo prethodno bilo premazano starim Beltopom ili Beltonom super, moguće je korištenje Beltopa pri slijedećem premazivanju

 

08.03.2015.

ARHIVA