Anorganski supstrati – zeolit, ekspandirana glina, hydroton granule…

 

Zeolit, hydroton granule, ekspandirana glina… sve su to materijali koje najčešće svrstavamo u grupu tzv. anorganskih supstrata, uz koje tu grupu čine i kamena vuna, vermikulit, perlit i kvarcni pijesak. Za razliku od anorganskih supstrata, tzv. organske supstrate čine treset, kokos, rižine ljuske, piljevina i kora te borove iglice.

 

 

ZEOLIT

ZEOLIT je prirodni silikatni mineral iz vulkanskih stijena koji poslije aktivacije ima ulogu najmoćnijeg prirodnog antioksidansa, detoksikansa, adsorbensa, stimulansa imunog sustava i antiflogistika. U prirodi se nalazi više od 200 vrsta zeolita. Najčistiji i najefikasniji zeolit je kristalni-klinoptilolit koji zbog pravilno raspoređenih pora unutar kristala djeluje kao ionski izmjenjivač. Zeolit je 100% prirodna, sigurna, apsolutno netoksična supstanca, organizam ga prepoznaje kao vlastitu supstancu (npr. kao vodu), nema negativnih kontraindikacija, ne sadrži dodatke životinjskog porijekla, aditive, konzervanse ili E brojeve, nema negativni sinergizam s drugim klasičnim medicinskim, dijetetskim ili alternativnim lijekovima ili terapijama, nema toksičnu ni letalnu dozu, ne postoji mogućnost predoziranja, ne stvara ovisnost, ne akumulira se i ne zadržava u organizmu. Ovaj mineral je potpuno neškodljiv što je dokazano kemijskom analizom i toksikološkim analizama.

PRIMJENA U POLJOPRIVREDI:
Široko primjenjiv u poljoprivredi zahvaljujući svojim fizikalnim osobinama da apsorbira vodu i postupno je otpušta zajedno sa hranljivim materijama.Također poboljšava zračni režim zemljišta, poboljšava volumen pora kao i rastresitost supstrata. Rezultati se ogledaju u većoj klijavosti ,bržem rastu biljke, sazrijevanju kvalitetnijeg i zdravijeg ploda kao i smanjenoj uporabi zaštitnih sredstava. Odlični rezultati su ostvareni kod proizvodnje rasada osnovnih povrtnih kultura kao i na nivo roda. Dodaje se humusu, tresetu, kompostu između 25-30% u odnosu na količinu. Sadrži neophodne elemente za razvoj biljaka: magnezij,kalij i kalcij.

PRIMJENA U VOĆARSTVU I VINOGRADARSTVU:
Zeolit povećava sposobnost zadržavanja hranjivih elemenata u zemljištu, poboljšava ishranu biljaka, razvija korijenov sustav, intenzivira rast i plodnost. U količini od 0,1-0,5t/h može znatnije doprinjeti povećanju prinosa i do 13% (jabuka) ,a kruške do 55%. Najbolji rezultati se postižu prilikom zasade ubacivanjem 1 kg (ovisno od vrste tla) po sadnom mjestu. Kod vinogradarstva se utjecaj zeolita ogleda u proizvodnji sadnih cijepova i dobivanju većeg broja cijepova. Količina koja se dodaje je 0,5 kg/m2. Također se koristi i pri zadnji vinove loze što doprinosi boljem prijemu, rastu i razvijanji i dobijanju roda već u drugoj godini. Dodaje se u količini od 0,5 kg po sadnom mjestu. Smanjuje kiselost zemljišta i bolesti loze kao i drugih biljaka. Djeluje na zemljište kao meliorant.

PRIMJENA KOD ČUVANJA VOĆA, POVRĆA I PREHRAMBENIH PROIZVODA:
Uloga zeolita kod čuvanja voća i povrća ogleda se u njegovom reguliranju atmosfere, snižavanju vlažnosti zraka i ublažavanju kolebanja temperature, apsorbciji i dezaktiviranju fermenata i drugih elemenata izdvojenih sa bakterijama koje ubrzavaju proces truljenja.Također se koristi za zaprašivanje i za posipanje voća i povrća u skladišnim prostorima.

PRIMENA ZEOLITA KAO HIGIJENSKI POSIP:
Namijenjen je kućnim ljubimcima. Upija vlagu i neutralizira neprijatne mirise. Posipa se dno kaveza debljine 2-5cm.

 

 

EKSPANDIRANA GLINA

EKSPANDIRANA GLINA je mineralni zasipni materijal od finoporoznih, čvrstih perlica gline, male težine, pogodna kao lagani dodatak estrihu, betonu kao izolacijski zasip te kao ispuna praznina na krovovima, stropovima i zidovima, nije kapilaran, nije zapaljiv, koeficijent toplinske vodljivosti mu je ca.0,08 – 0,2 W/(m K).

Ekspandirana glina nastaje izlaganjem sirove gline na 1200°C u rotacionoj peći. Tokom procesa, organske tvari sagorjevaju, a rezultat procesa su kuglice vrlo fine strukture pora. Oblik ovih kuglica je gotovo savršen, a površina umjereno gruba. Mala težina, a velika čvrstoća čini ovaj materijal pogodnim za primjenu. Obzirom da je ovaj materijal nastao na veoma visokoj temperaturi, smatra se jako podobnim za primjenu u projektiranju vatrootpornih betona.

Ekspandirana glina svoju primjenu našla je u cvjećarstvu kao pokrov koji čuva biljku (korijen) od isušivanja.

 

 

HYDROTONSKE GRANULE

HYDROTON, dobijen od gline, je potpuno ekološki supstrat. Dobijen formiranjem gline u kuglice, a potom pečenjem iste na 1200°C u visokim pećima. U ovom procesu se glinena kuglica širi kao kokica i postaje šupljikava. Hydroton kuglice su lagane, tvrde, i mogu se iznova koristiti – lako se peru i steriliziraju za ponovno korištenje. Glinene kuglice (expanded clay) su pH neutralne i kao supstrat nemaju nikakve hranljive elemente u sebi. Kuglice se lako otapaju i ne zadržavaju nepotrebne količine vode. Time stvaraju visoke količine kisika dostupne korijenovu sustavu. Iz ovih razloga glinene kuglice se najčešće koriste u “Flood & Drain” sistemima, a takođe i u proizvodnji ruža.

Primjena:

Za dekoraciju-  glinene kuglice se stavljaju kao gornji sloj preko zemlje gdje svojim izgledom uljepšavaju izgled posađenog cveća. Također,  taj gornji sloj kuglica pomaže u zadržavanju vlage i sprječava zemlju od isušivanja. Preporuka: izvadite gornji sloj zemlje i stavite sloj glinenih kuglica debljine 3-6cm. Za bolje zadržavanje i oticanje vode glinene kuglice se miješaju sa zemljom. Kuglice zadržavaju višak vlage i vraćaju je biljci kad je to potrebno.  Preporuka:  miješati zemlju sa Hydrotonom u odnosu 9:1.

 

 

Ove u potpunosti ekološke proizvode (vidi: Grama eko) možete naću u Grami pod različitim trgovačkim nazivima i za različitu primjenu npr. zeolit za primjenu u cvjećarstvu i vrtlarstvu (“Flora stone”) ili za izradu filtera za akvarije te kao materijal/podloga za vaše kućne ljubimce (WC). Ekspandirana glina i hydroton granule dolaze u različitim oblicima, uglavnom za primjenu kao ukras u cvjećarstvu i sl.

ARHIVA