Akvarij u vašem domu

Akvarij može biti lijep dekorativni element u vašem domu. GRA-MA ima iznimnu ponudu različitih vrsta akvarija, dodatne opreme, a naravno i ribica, bilja …


Bavljenje akvarijem smiruje i opušta pa se može reći da briga oko akvarija ima terapeutski učinak. Osim toga, svakodneva aktivnost i briga oko njega stvara odgovornost prema živim bićima. Naravno, lijep i uređen akvarij važan je dekorativni elemet svakog doma.


Napraviti lijep akvarij nije lako, a teško ga je i održavati. Tko želi imati akvarij, odluku o tome ne smije donijeti na brzinu pa nije loše prije kupnje malo se posavjetovati. U tome vam stručno osoblje GRA-ME stoji na raspolaganju.


Prva odluka koju treba donijeti je želite li toplovodni ili hladnovodni akvarij zatim, koliko vremena možete odvojiti za takvu obvezu, potom treba stvoriti “sliku” o tome kako ćete urediti akvarij, gdje ćete ga smjestiti i naravno – koliko ste novaca spremni izdvojiti, barem za početak.


Početak


Za početak, idealan je kavarij od 100 do 200 litara. Možete ga i sami napraviti, ali to je već izazov! Ako niste dovoljno spretni ili nemate dovoljno vremena, radije ga kupite. Osim akvarija (“kutije”), trebate: filter, rasvjetu, grijač, stalak, podlogu i substrat, dekorativne elemente, biljke… Jednostavnije je naravno, kupiti potpuno opremljen akvarij pa ga kasnije opremiti dodatnom opremom (stalak, CO2 sustav, reflektor, pozadina…).


Smještaj


Idealan smještaj je na mjestu koje je istaknuto u prostoru, ali ujedno da nije prijetnja tom prostoru, što znači da mora biti udaljen od vratiju, predmeta koji mogu na njega pasti ili se srušiti, podalje od izvora topline i prozora.


Što je slijedeće?


Prvi korak poslije “prvih koraka” je uređenje akvarija odnosno, postavljanje substrata na dno akvarija, nakon čega se postavlja sloj šljunka i pijeska. Potom slijedi dekoracija (panj, kamenje…) i namještanje filtera te grijača prema uputama. Aparatura se još ne uključuje! Slijedi ulijevanje vode, ali da se podloga ne bi poremetila, predlažemo na dno staviti tanjur pa vodu ulijevati crijevom ili kantom preko tanjura. Kada je akvarij pun do pola, slijedi sadnja biljaka te dopunjavanje vodom do kraja. Nakon ovog slijedi montaža poklopca i stavljanje rasvjete u pogon.


Prije nego u kavarij pustite ribe, neophodno je obaviti tzv. “cikliranje” u trajanju od 3 – 4 tjedna. To je razdoblje stvaranja kolonija dušičnih bakterija koje će kasnije biti zadužene za eliminaciju različitih toksina koji se u akvariju stvaraju. Savjetujemo da nikako ne preskočite ili skratite ovu fazu.


I konačno!


Konačno slijedi puštanje ribica. Ali, oprez! Svakako se prije dobro raspitajte kod vašeg trgovca koje ribe mogu “ići” zajedno, a koje ne. Naime i među ribama ima onih koje su ratoborne i agresivne.


Ovo vam se može učiniti prezahtjevno. To je točno, jer se ne radi o pukoj zabavi u koju se upuštate bez pripreme. No, brižno uređen i održavan akvarij pružiti će vam iznimno zadovoljstvo i osjećaj potpune “ispunjenosti”.


GRA-MA je u potpunosti opremljena različitim akvarijima, dodatnom opremom i uređajima, živim ribicama, kornjačama  i biljakama kao i hranom te dodacima za održavanje.


ARHIVA